Στα παιδιά ηλικίας 3-16 ετών, χρησιμοποιούμε ως βάση επιλογής αναλύσεων, τις σημαντικότερες εξετάσεις από το το πακέτο των αναλύσεων του γενικού Check up, με τις :
Γενική αίματος / Αιμοδιάγραμμα, Ταχύτητα καθίζησης ΤΚΕ, C-αντιδρώσα πρωτεϊνη CRP, Σάκχαρο νηστείας, Ουρία, Κρεατινίνη, Χοληστερίνη Ολική, Τριγλυκερίδια, Τρανσαμινάσες ALT & AST, αλκαλική φωσφατάση, Γενική ούρων
Με τις οποίες ανιχνεύονται κυρίως Αναιμίες, Φλεγμονές, Λοιμώξεις, Δυσπλασίες μυελού. Βραχυχρόνιες κεντρικές αλλά και τοπικές φλεγμονές, Σακχαρώδη διαβήτη / προδιάθεση σε διαβήτη, Εκτίμηση νεφρικής λειτουργίας, Εκτίμηση μεταβολισμού και διατροφής, Εκτίμηση ηπατικής λειτουργίας, Παθολογία και λοιμώξεις σε νεφρά και κύστη.
Για τις ιδιαιτερότητες όμως της παιδικής ηλικίας (πιθανές αλλεργίες – αμυγδαλίτιδες, διατροφική επάρκεια – διαταραχές βάρος, θέματα ανάπτυξης – συγκέντρωσης) επιλέγουμε επιπλέον τις:
Ανοσοσφαιρίνες Ε (IgΕ)
Αποτελούν τον βασικό δείκτη αλλεργιολογικών αντιδράσεων όλων των τύπων που σύμφωνα με την βιβλιογραφία ταλαιπωρούν περίπου το 30% των παιδιών. Η άσκοπη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού από αλλεργικές αντιδράσεις, δημιουργεί περιβάλλον μονιμοποίησης των αλλεργιών και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ εξαντλεί συνολικά τον οργανισμό και δημιουργεί γενικότερες ευαισθησίες. Με σωστή ενημέρωση μπορεί να αποφευχθεί πιθανό αλλεργικό σοκ ( π.χ. από τσίμπημα εντόμου, αντιβίωση, τροφή, εποχιακό αλλεργιογόνο κ.α. ).
Αντιστρεπτολυσίνη (ASO)
Είναι το τεστ για ανίχνευση πιθανής προσβολής των αμυγδαλών από στρεπτόκοκκο. Η λοίμωξη είναι πολύ συνηθισμένη μεταξύ των παιδιών, και σε φάση έξαρσης απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να αποφευχθούν πιθανές σοβαρές παρενέργειες της ( πχ. προσβολή της καρδιάς).
Σίδηρος (Fe) και Φερριτίνη (Ferr).
Οι εξετάσεις εκτελούνται σε συνδυασμό για την εκτίμηση της επάρκειας του διατροφικού σιδήρου στα παιδιά.
Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, δημιουργεί συχνά προβλήματα στην απορρόφηση του σιδήρου. Πιθανή έλλειψη σιδήρου, πέρα από την αναιμία με τα συμπτώματα κούρασης, μπορεί να φέρει γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς στα παιδιά, μέχρι και μαθησιακές δυσκολίες.
Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH)
Ελέγχουμε προληπτικά την σωστή ρύθμιση του θυρεοειδή αδένα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού. Στα παιδιά, μια πιθανά παρατεταμένη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εκφραστεί με παχυσαρκία, έλλειψη συγκέντρωσης, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα στην συμπεριφορά και την ανάπτυξη. Ο έλεγχος έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε παιδιά με γονείς με θυρεοειδοπάθειες.
Βιταμίνη D3 ( 25-OH-D3)
Η βιταμίνη D3 είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη του ασβεστίου στα οστά και την ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε έρευνες έχει φανεί έλλειψη σε ποσοστό ακόμα και 80% των εξεταζομένων. Στα παιδιά η έλλειψη μπορεί να δημιουργήσει ραχίτιδες – αναπτυξιακά προβλήματα στο σκελετό.
Κρεατινοφωσφοκινάση (CPK) (μόνο για τα παιδιά 13-16 ετών)
Είναι ένζυμο που βρίσκεται στα μυικά κύτταρα, και χρησιμοποιείται ως δείκτης καταπόνησης των μυών από άθληση, ώστε να αποφευχθεί πιθανή υπεράθληση και πιθανές κακώσεις σε μύες και συνδέσμους. Η εξέταση μπορεί να δώσει πρόσθετες πληροφορίες και για άλλα παθολογικά νοσήματα σε περιπτώσεις μυικών πόνων και ατονίας χωρίς προφανή λόγο.
Βιταμίνη Β12 (μόνο για τα παιδιά 13-16 ετών)
Η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την συντήρηση του νευρικού συστήματος – πνευματικών λειτουργιών και την προστασία του καρδιαγγειακού και του οργανισμού γενικότερα. Διατροφικές διαταραχές ή δυσαπορόφηση καταλήγουν συχνά σε έλλειψη της βιταμίνης.
No comments.