CHECK UP ΓΥΝΑΙΚΩΝ

CHECK UP ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Για τις νεαρές ενήλικες γυναίκες, χρησιμοποιούμε τις εξετάσεις του γενικού Check up με για τον έλεγχο των βασικών παράμετρων της υγείας και του μεταβολισμού τους, όπως φαίνεται παρακάτω:
Γενική αίματος / Αιμοδιάγραμμα, Ταχύτητα καθίζησης ΤΚΕ, C-αντιδρώσα πρωτεϊνη CRP, Σάκχαρο νηστείας, Ουρία, Κρεατινίνη, Χοληστερίνη Ολική, Τριγλυκερίδια, HDL & LDL, Τρανσαμινάσες ALT & AST & γGT, αλκαλική φωσφατάση, Γενική ούρων

Με τις οποίες ανιχνεύονται κυρίως Αναιμίες, Φλεγμονές, Λοιμώξεις, Δυσπλασίες μυελού. Βραχυχρόνιες κεντρικές αλλά και τοπικές φλεγμονές, Σακχαρώδη διαβήτη / προδιάθεση σε διαβήτη, Εκτίμηση νεφρικής λειτουργίας, Εκτίμηση μεταβολισμού και διατροφής,Την ποσότητα και αναλογία των λιπιδίων του αίματος ως βασικός δείκτης μακροχρόνιου κινδύνου σε καρδιαγγειακά και δείκτη μεταβολικού προφίλ Εκτίμηση ηπατικής λειτουργίας, πιθανή ενόχληση του ήπατος από χημικούς παράγοντες ή λοιμώξεις, Παθολογία και λοιμώξεις σε νεφρά και κύστη.

  • Πρόσθετη προσοχή δίνεται σε:
    – ενδεχόμενες σιδηροπενίες που ταλαιπωρούν λόγω των απωλειών αίματος της έμμηνου ρύσεως.
    – αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης θυρεoειδοπαθειών που παρουσιάζουν οι γυναίκες.
    – πιθανή έλλειψη σημαντικών βιταμινών από διαταραχές διατροφής – πεπτικού συστήματος.

Σίδηρος (Fe) και Φερριτίνη (Ferr).
Οι εξετάσεις εκτελούνται σε συνδυασμό για την εκτίμηση της επάρκειας του διατροφικού σιδήρου στα παιδιά.
Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, δημιουργεί συχνά προβλήματα στην απορρόφηση του σιδήρου. Πιθανή έλλειψη σιδήρου, πέρα από την αναιμία με τα συμπτώματα κούρασης, μπορεί να φέρει γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς στα παιδιά, μέχρι και μαθησιακές δυσκολίες.

Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH)
Ελέγχουμε προληπτικά την σωστή ρύθμιση του θυρεοειδή αδένα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού. Στα παιδιά, μια πιθανά παρατεταμένη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εκφραστεί με παχυσαρκία, έλλειψη συγκέντρωσης, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα στην συμπεριφορά και την ανάπτυξη. Ο έλεγχος έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε παιδιά με γονείς με θυρεοειδοπάθειες.

Βιταμίνη D3 (25-OH-D3)
Η βιταμίνη D3 είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη του ασβεστίου στα οστά και την ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε έρευνες έχει φανεί έλλειψη σε ποσοστό ακόμα και 80% των εξεταζομένων. Στα παιδιά η έλλειψη μπορεί να δημιουργήσει ραχίτιδες – αναπτυξιακά προβλήματα στο σκελετό.

Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την συντήρηση του νευρικού συστήματος – πνευματικών λειτουργιών και την προστασία του καρδιαγγειακού και του οργανισμού γενικότερα. Διατροφικές διαταραχές ή δυσαπορόφηση καταλήγουν συχνά σε έλλειψη της βιταμίνης.


Σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, οι ορμονικές αλλαγές έχουν επίδραση στο μεταβολισμού των οστών με πιθανή εξέλιξη οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης.
Έτσι, πέρα των αναλύσεων του Check up των νέων γυναικών, προτείνονται πρόσθετα οι εξετάσεις :
Παραθορμόνη (PTH) που αποτελεί τη βασική ρυθμιστική ορμόνη στο μεταβολισμό του ασβεστίου και των οστών.
NTx ούρων (τελοπεπτίδιο τύπου Ι κολλαγόνου) που αποτελεί προϊόν αποικοδόμησης των οστών. Με την εξέταση αυτή μπορούμε να προβλέψουμε πιθανή οστεοπενία και οστεοπόρωση, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες συμβουλές ή θεραπείες έγκαιρα.
Στις γυναίκες μεγαλύτερες των 70 ετών, περιορισμένο ενδιαφέρον αποκτούν οι ειδικοί δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου (Χοληστερίνες HDL – LDL) και γι’ αυτό παραλείπονται, εκτός εάν και υπάρχει άλλος λόγος να ελεγχθούν. Επιπλέον λαμβάνουμε υπ’όψιν πιθανές ελλείψεις ιχνοστοιχείων. Πιθανές διαταραχές στην διατροφή, στην απορροφητικότητα του στομάχου – πολυφαρμακία, είναι οι κυριότερες αιτίες.


Στο check up συμπεριλαμβάνουμε και τις:
Λευκώματα (Total Proteins), Αλβουμίνες (Alb) και Σφαιρίνες (Glob)
έμμεσοι δείκτες σωστής διατροφής (ποσοτικά και ποιοτικά) αλλά και δείκτες της σωστής λειτουργίας του ηπατικού μεταβολισμού και της γενικότερης υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρηξίματα στα κάτω άκρα, πυρετοί, πόνοι στα οστά, αποτελούν μερικές από τις ενδείξεις διαταραχών των λευκωμάτων.

Το Ασβέστιο (Ca) ο Φώσφορος (P) και το Μαγνήσιο (Mg)
Αποτελούν τα κύρια ιχνοστοιχεία του ανθρώπου. Προβλήματα δυσαπορρόφησης τροφών από αλλαγή στις διατροφικές συνθήκες, λήψη φαρμάκων, μπορούν να τροποποιήσουν σημαντικά τα επίπεδά τους, υποβαθμίζοντας συνολικά την υγεία. Κνιδώσεις και μυϊκές κράμπες αποτελούν ισχυρή ένδειξη διαταραχών των ιχνοστοιχείων αυτών.

Οι ηλεκτρολύτες – Νάτριο (Να+), Κάλιο (Κ+) και Χλώριο (Cl-)
Τα σημαντικότερα άλατα του οργανισμού τα οποία ρυθμίζονται μέσω των νεφρών. Επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας και λήψη φαρμάκων, διαταράσσουν των επιπέδων τους προκαλώντας σύγχυση, υπνηλία, υποβάθμιση σε πνευματικές λειτουργίες, διατάραξη της καρδιακής λειτουργίας. Απολύτως απαραίτητες οι μετρήσεις σε λήψη διουρητικών και καρδιολογικών φαρμάκων, ατόμων σε κατάκλιση ή περιορισμένη αντίληψη της δίψας.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ (προαιρετικά):
Δείκτες Αυτοάνοσων
ΑΝΑ, RF
ενδεικτικό τεστ για την ανίχνευση ρευματοπαθειών
Καρκινικοί Δείκτες
CEA, CA-125, CA 15-3, CA 19-9 δείκτες φλεγμονής, νεοπλασίας ωοθηκών – μαστών, εντέρου

No comments.