ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΣΗΜΑΣΙΑ
Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ελέγχονται προληπτικά, καθώς η μετάδοση τους γίνεται τις περισσότερες φορές από άτομα που δεν το έχουν αντιληφθεί ότι πάσχουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρόνος για την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων – ενοχλήσεων κυμαίνεται από λίγους μήνες έως αρκετά χρόνια.

Τα επικίνδυνα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορούν να αποβούν θανατηφόρα, είναι :

Ηπατίτιδες Β και C (HBV, HCV) : είναι ιογενείς λοιμώξεις που επηρεάζουν το ήπαρ.

Ο τύπος Β μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα (ακόμη και με ερωτικό φιλί). Σε οξεία φάση λοίμωξης, η ηπατίτιδα Β μπορεί να γίνει επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση της είναι απαραίτητη για την λήψη κατάλληλων προφυλακτικών μέτρων για το ίδιο το άτομο που έχει μολυνθεί. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β αποτρέπει την μετάδοση της. Όμως για να παραμένει το εμβόλιο αποτελεσματικό, θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ο έλεγχος της επάρκειας των αντισωμάτων (anti-HBs) ώστε να καλυφθεί έγκαιρα η ανάγκη αναμνηστικού εμβολιασμού.
Ο τύπος C μεταδίδεται δυσκολότερα, αλλά μεταπίπτει σε χρόνια λοίμωξη και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ανάπτυξη της θανατηφόρου ηπατικής κίρρωσης ή και ηπατικού καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση δίνει την δυνατότητα για την απαραίτητη θεραπεία, και εκρίζωση της νόσου πριν την δημιουργία βλαβών.

Ανθρώπινος Ιός Ανοσοανεπάρκειας HIV λοίμωξη που αναπτύσσει το AIDS

Η πρώιμη ανίχνευσή του είναι εξαιρετικά σημαντική για την έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπισή της λοίμωξης, και τη μετάπτωσή της σε χρόνιο νόσημα, με αναλογικά πολύ χαμηλότερη επικινδυνότητα.

Σύφιλη: βακτηριακή λοίμωξη που ανιχνεύεται με την εξέταση αίματος VDRL. Η ασθένεια επηρρεάζει τους βλενογόννους και δημιουργεί πληγές στο δέρμα, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη τη μετάδοση άλλων ασθενειών. Είναι εύκολα θεραπεύσιμη με αντιβίωση.


Εάν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από οποιοδήποτε σεξουαλικό νόσημα, θα πρέπει να ενημερώσετε τους πρόσφατους σεξουαλικούς σας συντρόφους, ώστε να εξετασθούν κι αυτοί.


Στα Σεξουαλικά μεταδιδόμενα συγκαταλέγονται και λοιμώξεις που προκαλούν :
– μακροχρόνιες φλεγμονές και υπογονιμότητα (ουρεάπλασμα, μυκόπλασμα, χλαμύδια )
– ενοχλητικές – περιοδικές καταστάσεις ( έρπητας επιχείλιος και γεννητικών οργάνων )
– καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας ( θυλωματώδης ιός – HPV )
– ουρολοιμώξεις, προστατίτιδες, κολπιτιδες, ουρηθρίτιδες, μυκητιάσεις ( κοινά μικρόβια – μύκητες )

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Α)Για τον έλεγχο γίνεται λήψη δείγματος από την ουρογεννητική περιοχή με την χρήση κατάλληλων βαμβακοφόρων στειλεών. Η λήψη είναι αναίμακτη, χωρίς τραυματισμούς ή πόνο, και γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Στα δείγματα, ανιχνεύονται στοχευμένα:
Αερόβια / αναερόβια μικρόβια και μύκητες Οι παρασιτώσεις αυτές μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή και να έχουν μέχρι και έντονες ενοχλήσεις ή ιδιάζουσες μυρωδιές ή εκκρίσεις και προσβάλλουν συνολικά βλεννογόνους στο ουροποιητικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Χλαμύδια του τραχώματος (C. trachomatis) Είναι παράσιτα που προκαλούν μόλυνση στους βλεννογόνους, στο ουροποιητικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα. Η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική. Προκαλεί ουρηθρίτιδα, επιδιδυμίτιδα, τραχηλίτιδα, ενδομητρίτιδα, σαλπιγγίτιδα, αλλά και υπογονιμότητα και στη γυναίκα και στον άνδρα.
Τα μυκοπλάσματα Είναι ποικιλία μικροοργανισμών με κύρια παθογεννετικά στελέχη τα M.Hominis , M.Genitalium και U.Urealyticum. Οι λοίμωξη από μυκόπλασμα προσβάλει το ουροποιητικό και το κατώτερο γεννητικό σύστημα σε άνδρες και γυναίκες. Η λοίμωξη παρουσιάζεται ως εξαιρετικά συχνή σε ποσοστό που φτάνει το 50%. Προκαλούν ουρηθρίτιδα, σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίτιδα και χοριοαμνιονίτιδα (κατά την εγκυμοσύνη) αλλά συσχετίζονται με την ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα, πρόωρη κύηση και αποβολές.
Τριχομονάδες (trichomonas vaginalis) Είναι παράσιτα που προσβάλουν αρκετά συχνά τα γεννητικά όργανα και το κατώτερο ουροποιητικό. Στους άνδρες μεταδίδονται με σεξουαλική επαφή, και μπορεί να εκδηλώσουν ενοχλήσεις στην ούρηση και στην εκσπερμάτιση. Στις γυναίκες μπορεί να μεταδοθούν και με επαφή από μολυσμένα υφάσματα και προκαλεί συνήθως τραχιλίτιδα με ενοχλήσεις στην σεξουαλική επαφή.
Γονόρροια Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Προκαλεί ουρηθρίτιδα, ενδοτραχηλίτιδα και δερματικές αλλοιώσεις Χρόνια λοίμωξη συσχετίζεται με αρθρίτιδα και τενοντοθηκίτιδα, ενώ σπανιότερα με ενδοκαρδίτιδα ή μηνιγγίτιδα.
Η ανίχνευση σε κοινά μικρόβια και μύκητες γίνεται με κλασσικές καλλιέργειες.

Η ανίχνευση σε χλαμύδια, μυκόπλασμα, τριχομονάδες, γονόρροια, γίνεται με δύο διαφορετικές τεχνικές:
Κλασσικές καλλιέργειες που προτείνονται ως αρχικά τεστ λόγω του, αναλογικά, χαμηλού κόστους. Έχουν όμως περιορισμούς στην ευαισθησία τους δίνοντας και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, σε άτομα με λοίμωξη.
Μοριακή ανίχνευση DNA με πολύ υψηλότερη ευαισθησία, και ικανότητα ανίχνευσης στοιχειώδους παρουσίας των βακτηριδίων. Προτείνεται, σε περιπτώσεις αρνητικού αποτελέσματος των καλλιεργειών, σε αδιευκρίνιστες καταστάσεις ή όπου υπάρχει απαίτηση απόλυτου αποτελέσματος
Η όποια λοίμωξη θεραπεύεται με απλή αντιβίωση, ενώ η μακροχρόνια αθεράπευτη παραμονή της έχει σοβαρές επιπτώσεις, ακόμα και στα παιδιά που μπορεί να γεννηθούν στο μέλλον.

Β) Κλασικά τεστ με τεχνική ELISA
Προτείνονται στον προληπτικό έλεγχο σε άτομα χαμηλού κινδύνου λοίμωξης
Αυστραλιανό αντιγόνο HBsAg Κλασικό – απλό τεστ που ανιχνεύει την λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Χρονικό παράθυρο ανίχνευσης 20 περίπου ημέρες μετά την ημέρα της μετάδοσης του ιού.
Anti-HCV Κλασικό απλό τεστ που ανιχνεύει τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός έναντι του ιού της ηπατίτιδας C. Χρονικό παράθυρο ανίχνευσης 2,5 μήνες μετά την ημέρα της μετάδοσης του ιού με αξιοπιστία >95%
HIV-Ag (p24) + anti-HIV I/Io/II (ELISA 4th Generation) Κλασικό τεστ άμεσου προσδιορισμού του (αντιγόνο Ag P24) και της ταυτόχρονης ανίχνευσης των αντισωμάτων που αναπτύσσει ο οργανισμός και στους δύο τύπους ( I & II ). Το τεστ ανιχνεύει την λοίμωξη, 30 περίπου ημέρες μετά την ημέρα της μετάδοσης του ιού με αξιοπιστία > 95%.

Γ) Τεστ μοριακής ανίχνευσης DNA/RNA τεστ
Προτείνονται στον προληπτικό έλεγχο σε άτομα :
– μεγάλου κινδύνου λοίμωξης
– με ανάγκη απόλυτου αποτελέσματος (π.χ. ασφάλεια οικείων )
– με ανάγκη ποσοτικοποίησης του αποτελέσματος για την παρακολούθηση θεραπείας

Τα διαθέσιμα τεστ είναι :
HBV- HCV- HIV I&II combo molecular test ταυτόχρονη ανίχνευση
HBV DNA ποιοτικό
HBV DNA ποσοτικό
HCV RNA
ποιοτικό
HIV RNA
ποιοτικό

No comments.