ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Με τον προγεννητικό έλεγχο αναλύονται αιματολογικές παράμετροι για πιθανές παθήσεις και λοιμώξεις στη μελλοντική μητέρα, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια ή την εγκυμοσύνη της, αλλά και την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΣΗΜΑΣΙΑ
Ο προγεννητικός έλεγχος απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, καθώς πλήθος ασυμπτωματικών καταστάσεων υπάρχουν που μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στο έμβρυο – νεογέννητο βρέφος.

Η επιλογή των αναλύσεων γίνεται για την διερεύνηση:

  • Αιμοδυναμικής επάρκειας της μητέρας ( εκτίμηση γενικότερης υγείας, επάρκεια ιχνοστοιχείων )
  • πιθανού διαβήτη ( επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου )
  • πιθανού “στίγματος” Μεσσογειακής αναιμίας (εκτίμηση συμβατότητας συζύγων σε θαλασσιαιμία – αποφυγή )
  • πιθανής διαταραχής θυρεοειδούς ( επηρεάζει έκβαση εγκυμοσύνης – ανάπτυξη εμβρύου )
  • ανοσοποίησης σε παράσιτα ( επηρεάζει έκβαση εγκυμοσύνης – ανάπτυξη εμβρύου )
  • πιθανών σεξουαλικά μεταδιδόμενων ( λαμβάνονται μέτρα για την μη μετάδοση στο έμβρυο )
  • πιθανές γυναικολογικές λοιμώξεις ( για αποφυγή λήψης φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη )

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Γενική αίματος: ελέγχεται ο αιματοκρίτης, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Ελέγχεται η μέλλουσα μητέρα για αναιμίες, συστηματικές λοιμώξεις, φλεγμονές και επάρκεια παραγόντων πήξης.
Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπανώσεως: ελέγχουν την ετεροζυγία για β-θαλασσαιμία (στίγμα μεσογειακής αναιμίας). Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο περαιτέρω έλεγχος του μελλοντικού πατέρα είναι απολύτως απαραίτητος.
Ομάδα αίματος και ρέζους (rhesus): πραγματοποιούνται για να καθοριστεί το εάν η μητέρα θα χρειασθεί ειδική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση αρνητικού ρέζους προχωρούμε στην εκτέλεση της έμμεσης Coombs.
Σάκχαρο (glu) νηστείας, Γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c): διασφαλίζουν την απουσία διαβήτη, για τον ομαλό και ασφαλή ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου. Πιθανά υψηλά επίπεδα σακχάρου και διαβήτης συνδυάζονται με ιδιαίτερα μεγαλόσωμα έμβρυα και αυξημένο κίνδυνο στην εγκυμοσύνη – γέννα. Επειδή ο διαβήτης μπορεί να εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ιατροί συστήνουν και την καμπύλη σακχάρου από τον έκτο μήνα κύησης, ώστε να διασφαλισθεί η απουσία μεταβατικού – ψευδο – διαβήτη της εγκυμοσύνης.
TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), anti – TPO (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), anti – TG (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα): ελέγχουν την ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ο οποίος καθορίζει συνολικά το μεταβολισμό του οργανισμού και επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος των αντισωμάτων ελέγχει και την πιθανότητα εκδήλωσης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας, που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια της.
Αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος (Τoxo IgG/IgM): με τη μέτρησή τους διαπιστώνουμε πιθανή παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση έναντι του τοξοπλάσματος (το τοξόπλασμα μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα μολυσμένων γατών, μολυσμένα άψητα κρέατα, μολυσμένα λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά καθώς και σκεύη κουζίνας από άψητα κρέατα και μολυσμένο νερό). Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων (αρνητικό αποτέλεσμα), είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος στην εξέταση αυτή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αντισώματα έναντι της ερυθράς (Rubella IgG/IgM): με τη μέτρησή τους διαπιστώνουμε πιθανή παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση έναντι του ιού της ερυθράς. Η ερυθρά είναι μία ήπια λοιμώδης εξανθηματική νόσος που προσβάλλει κυρίως παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιασθεί. Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων (αρνητικό αποτέλεσμα), είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος στην εξέταση αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αντισώματα έναντι κυτταρομεγαλοϊού (CMV IgG/IgM): ο CMV είναι ερπητοϊός ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω του αίματος και με τις εξετάσεις αυτές διαπιστώνουμε εάν υπάρχει παλαιά λοίμωξη και ανοσοποίηση στη μητέρα. Σε περίπτωση απουσίας αντισωμάτων, ο επανέλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητος.
VDRL: τα τελευταία χρόνια με τη μετακίνηση πληθυσμών, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων της σεξουαλικά μεταδιδόμενης σύφιλης. Με την εξέταση αυτή ελέγχουμε εάν υπάρχει η βακτηριακή λοίμωξη, ώστε να δοθεί έγκαιρα για την ασφάλεια του μωρού, η κατάλληλη αγωγή στη μητέρα.
Ηπατίτιδα Β, C και AIDS, (HBsAg, anti-HCV, anti-HIV I/II): ο έλεγχος για τους ιούς αυτούς είναι απαραίτητος, καθότι μπορεί ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο λοίμωξης να είναι ασυμπτωματικοί. Κατάλληλα μέτρα μπορούν να διαφυλάξουν από μόλυνση το παιδί που θα γεννηθεί και να προστατέψουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τη μητέρα.
HSV II: ερπητοϊοί εξαιρετικά διαδεδομένοι στο γενικό πληθυσμό (1 στα 4 άτομα). Ο έλεγχος για HSV στη μητέρα είναι σημαντικός, καθώς η κατάλληλη θεραπεία στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποτρέπει γενικά την μετάδοση του HSV στο παιδί κατά την γέννηση του. Νεογνά με μόλυνση HSV μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές της υγείας τους.
Λιστέρια: μεταδίδεται κυρίως από μαλακά τυριά (μπρι & καμαμπέρ και τυριά που περιέχουν μπλε ουσίες, όπως το Μπλέ Δανίας & Στίλτον), ακατέργαστο αμαγείρευτο κρέας, πουλερικά και ψάρια, αφού επιβιώνει σε θερμοκρασίες ψυγείου. Αν και η λοίμωξη από λιστέρια δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, συνιστάται ο έλεγχος για πιθανή μόλυνση, για την ασφάλεια της εγκυμοσύνης.
Κολπικές καλλιέργειες, γενική ούρων – καλλιέργεια: γίνονται ώστε εάν χρειασθεί να δοθούν έγκαιρα οι κατάλληλες θεραπείες και να μην υπάρξουν επιπλοκές λόγω λοίμωξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά την εγκυμοσύνη, είναι γνωστό πως η επιλογή των διαθέσιμων φαρμάκων για θεραπεία είναι μικρότερη.

Πρόσθετος προγεννητικός (πλέον εξειδικευμένος του βασικού) έλεγχος προτείνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με οικογένειες με αντίστοιχα περιστατικά, σε :
Κυστική ίνωση, δεύτερη σε συχνότητα σοβαρή γεννητική ασθένεια μετά την θαλασσιαιμία – διαβάστε περισσότερα εδώ.
Προσχολική κώφωση
Σύνδρομο μυικής δυστροφίας
Νωτιαία μυική ατροφία

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία ή με ιστορικό αποβολών, συνιστάται πρόσθετος στον βασικό προγεννητικό, ο γονιδιακός έλεγχος σε :
Θρομβοφιλία
– Καρυότυπο / μοριακό καρυότυπο
– Έλεγχος τρισωμίας – εύθραυστο Χ – Nifty test

No comments.