ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΥΣΕΩΣ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΥΣΕΩΣ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ


Η αστάθεια του κύκλου της γυναίκας μπορεί να προέλθει από πολλές αιτίες, με πλέον συχνές τις

  • Αναιμίες
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Λοιμώξεις
    Οι διαταραχές αυτές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την γονιμότητά της γυναίκας ακόμα και με τρόπο καθοριστικό.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Α. Αναιμία λόγω σιδηροπενίας Σε περιπτώσεις έντονης σιδηροπενίας, μπορεί να παρατηρηθούν μεγάλες αστάθειες στον κύκλο, ακόμα και αμηνόρροια για κάποιο διάστημα.

Οι εξετάσεις πρώτου ελέγχου περιλαμβάνουν :

Αιμοδιάγραμμα : εκτίμηση πιθανής αναιμίας με μετρήσεις αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης
C-αντιδρώσα πρωτεΐνη – CRP : ανίχνευση πιθανής φλεγμονής, αξιολογείται στη μέτρηση φερριτίνης
Σίδηρος -Fe, Φεριττίνη -Ferr : εκτίμηση επάρκειας σιδήρου και αποθηκών σιδήρου

Β. Ορμονικές Διαταραχές

LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη) και FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) : εκτίμηση της έντασης των διεγερτικών ορμονών για την λειτουργία των ωοθηκών
E2 οιστραδιόλη : αντανακλά την λειτουργικότητα των οωθηκών στο ερέθισμα της LH – FSH
προγεστερόνη (PRG) : ρυθμιστική ορμόνη του κύκλου υπεύθυνη για την ωρίμανση του ωαρίου και την αγγίστρωσή του στον πλακούντα.
Προλακτίνη (PRL) : σε αυξημένες τιμές συσχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, κατάσταση που αναφέρεται σαν ένας από τους σημαντικότερους λόγους υπογονιμότητας.
Τεστοστερόνη, ελεύθερη τεστοστερόνη (Testo, freeTesto), DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη), DHEA-S (θειϊκή δεϋδροεπιανδροστερόνη), Δ-4 (Δ-4 ανδροστενεδιόνη0) : φυσικές ανδρογόνες ορμόνες, οι οποίες σε υψηλές τιμές παρεμποδίζουν το φυσιολογικό κύκλο, ανταγωνιζόμενες τις θηλυκές ορμόνες.
Αnti-mullerian hormone (ΑΜΗ) και Inhibin B (Ανασταλτίνη Β): προτείνεται η μέτρηση σε γυναίκες άνω των 40, ώστε να εκτιμηθεί η επάρκεια διαθέσιμων ωαρίων για ωρίμανση και γονιμοποίηση.
T3 (τριϊωδοθυρονίνη), freeT4 (ελεύθερη θυροξίνη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη), anti-TPO (αντιθυρεοειδικά αντισώματα), anti-TG (αντιθυρεοσφαιρινικά αντισώματα): αναλύσεις του θυρεοειδούς, με τις οποίες ελέγχεται πιθανή δυσλειτουργία του αδένα που μπορεί να απορυθμίσει τον κύκλο και να προκαλέσει υπογονιμότητα.
CA 125 (καρκινικό αντιγόνο 125): δείκτης νεοπλασίας των ωοθηκών ο οποίος ανιχνεύει πιθανή ενδομητρίωση (φλεγμονή των ωοθηκών), που συσχετίζεται με υπογονιμότητα.

Γ. Έλεγχος σε Λοιμώξεις

Κολπικές καλλιέργειες : γίνονται για ανίχνευση λοιμώξεων – παρασιτώσεων που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο, και οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και υπογονιμότητα σε περίπτωση που παραμείνουν αθεράπευτες μακροχρόνια. Αυτές συνοπτικά είναι για την ανίχνευση σε :

  • κοινά αερόβια και αναερόβια μικρόβια,
  • σεξουαλικά μεταδιδόμενα παράσιτα μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια

No comments.