ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΣ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΣ

Σε περιπτώσεις που ο κλινικός έλεγχος από τον γυναικολόγο και ο πρώτος έλεγχος γονιμότητας όπως περιγράφεται στην σελίδα “ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΥΣΕΩΣ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ” δεν έχει σημαντικά ευρήματα και

  • η επιθυμητή εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται
  • υπάρχει εμπειρία παλίνδρομων κυήσεων
    ο εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος σε πλέον αναλυτικότερο επίπεδο με :

α) Ανάλυση καρυότυπου στην γυναίκα ( και στον άνδρα ). Με την εξέταση γίνεται έλεγχος του αριθμού και της ποιότητας των χρωμοσωμάτων. Πιθανή γεννητική βλάβη στα χρωμοσώματα καθιστά την φυσική εγκυμοσύνη δύσκολη αλλά και με σοβαρούς κινδύνους υγείας για το παιδί που θα γεννηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η συμβολή προεμφυτευτικού ελέγχου από εξειδικευμένο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

β) Έλεγχος για θρομβοφιλία στην γυναίκα : Δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού από αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια τα οποία συμμετέχουν στην ρύθμιση της αιμόστασης που παρατηρούνται ιδιαίτερα συχνά. Αυτά επιφέρουν αυξημένη πιθανότητα θρομβώσεων στα νέα αγγεία του ενδομητρίου – στην περιοχή εμφύτευσης του εμβρύου. Σε περίπτωση σχηματισμού θρόμβων στα νέα αγγεία, δυσκολεύεται ή και διακόπτεται η ροή του αίματος στα αγγεία της μήτρας και κατά επέκταση η αιμάτωση του εμβρύου, με πιθανή την προβληματική αγκίστρωση – ανάπτυξή του, ή την αποβολή του. Ο έλεγχος κρίνει την πιθανή απαίτηση προληπτικής αντιθρομβωτικής θεραπείας κατά την διάρκεια της κύησης.

Προτείνεται ο πλήρης έλεγχος της θρομβοφιλίας που περιλαμβάνει :
– τον βιοχημικό – ανοσολογικό έλεγχο θρομβοφιλίας ειδικά σε άτομα που έχουν τα ίδια ή μέλη της οικογένειας τους αυτοάνοσα νοσήματα όπως περιγράφεται στην σελίδα “Θρομβοφιλία”
– τον γονιδιακό έλεγχο θρομβοφιλίας ο οποίος καταδεικνύει πιθανές γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούν θρόμβους ειδικά σε άτομα με μέλη στην οικογένεια με εγκεφαλικά, έμφραγματα, εμβολές, όπως περιγράφεται στην σελίδα “Θρομβοφιλια γονιδιακή”

γ) Έλεγχος για ενδομητρίωση. Αποτελεί από τις σημαντικές αιτίες υπογονιμότητας, όπου το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από την μήτρα. Η διαπίστωση της κατάστασης αυτής γίνεται με μέθοδο επιλογής την λαπαροσκόπηση, που είναι όμως επεμβατική. Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί με την ανίχνευση δεικτών φλεγμονής των οωθηκών CA-125 και του γενικού ανοσολογικού δείκτη φλεγμονών IL-6, και να υποδείξουν την αναγκαιότητα ή μη της λαπαροσκοπικής εξέτασης των οωθηκών

δ) Έλεγχος σε βακτηριακές λοιμώξεις με τεχνικές ανίχνευσης του DNA των βακτηριδίων. Οι κλασσικές καλλιέργειες που προτείνονται στον έλεγχο της γονιμότητας, έχουν αρκετές φορές ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Κατά περίπτωση εξέτασης και εξεταζόμενου, μπορεί να φτάσουν τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα των καλλιεργειών, μέχρι και το 60%. Σε περιπτώσεις όμως ανεξήγητης υπογονιμότητας, προτείνεται σε αρνητικά αποτέλεσμα καλλιεργειών, η επιβεβαιωτική ανίχνευση στο ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα, και τα χλαμύδια, με την υπερευαίσθητη και πλέον αξιόπιστη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης του DNA τους, όπως περιγράφεται στην σελίδα “Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Παράσιτα”.

ε) Έλεγχος σε ανεπάρκεια βιταμινών. Πολλές αναφορές έχουν γίνει σε υπογονιμότητα λόγω έλλειψης βιταμινών ειδικά σε γυναίκες με διατροφικές διαταραχές – προβλήματα δυσαπορόφησης – καπνίστριες. Οι πλέον σημαντικές σε έλλειψη τους είναι οι :

  • Βιταμίνη Α
  • Φυλλικό οξύ Β9
  • Βιταμίνη Β12
  • Βιταμίνη Ε

No comments.