ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

Το οξειδωτικό στρες θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της νόσου Alzheimer, της νόσου Πάρκινσον, των παθήσεων που προκαλούνται από τον διαβήτη, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του νευροεκφυλισμού αλλά και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Στους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού συμμετέχουν:
– αντιοξειδωτικές ουσίες του ίδιου του οργανισμού (κυρίως αλβουμίνες και ουρικό οξύ)
– διατροφικά ιχνοστοιχεία
– διατροφικές βιταμίνες
– ένζυμα
Σε αυτούς τους μηχανισμούς, μπορούμε να δράσουμε και να τους ενισχύσουμε στο επίπεδο της διατροφής. Γι’ αυτό τον λόγο έχει και νόημα η μέτρηση ορισμένων παραμέτρων (ιχνοστοιχείων και βιταμινών) της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού.

Η μέτρηση των αντιοξειδωτικών ιχνοστοιχείων και βιταμινών, προτείνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου:
– η διατροφή είναι ελλιπής ποιοτικά ή ποσοτικά.
– η έκθεση σε οξειδωτικούς παράγοντες είναι μεγάλη (π.χ. καπνιστές).
– η κατανάλωση των βιταμινών αυτών είναι αυξημένη ειδικά σε περιπτώσεις μακροχρόνιας λήψης αντιοξειδωτικών. σκευασμάτων – συμπληρωμάτων, ώστε να διαπιστωθεί πιθανά τοξική υπερδοσολογία.

Η βιταμίνη Α (ρετινόλη). Καλή πηγή της είναι το β-καροτένιο ή προβιταμίνη Α που βρίσκεται κυρίως στα καρότα. Ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες με αναγεννητικές ιδιότητες στο δέρμα. Υπερβιταμίνωση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.
Στο σύμπλεγμα Β μετρώνται οι πλέον βασικές και απαραίτητες μορφές της:
Β2 (Ριβοφλαβίνη) Η έλλειψη της προκαλεί κοκκίνισμα και σκάσιμο των χειλιών, φλεγμονή της γλώσσας, οφθαλμικές διαταραχές καθώς και απολεπιστική φλεγμονή του δέρματος. Έλλειψη βιταμίνης Β2 μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.
Β9 (φυλλικό οξύ)
B12 (Κυανοκοβαλαμίνη) Η έλλειψη της μπορεί να προκληθεί από αποκλειστική χορτοφαγία ή από ασθένειες του παχέος εντέρου (π.χ.εγκολπώματα), παθήσεις του λεπτού εντέρου ή του στομάχου και φάρμακα που επιδρούν στην απορρόφηση της.
Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ) Είναι η κύρια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δείχνει να βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία αναστέλλοντας τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο μονοξείδιο του αζώτου. Με το κάπνισμα ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στον οργανισμό καταστρέφεται.

Βιταμίνη D (Χοληκαλσιφερόλη) Ισχυρά αντιοξειδωτική βιταμίνη με αντικαρκινικές και προστατευτικές ιδιότητες έναντι λοιμώξεων. Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου απο τα οστά και πιθανή έλλειψη της επιφέρει διαταραχή στον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται ασθενικά. Η μέτρηση της είναι απολύτως απαραίτητη σε άτομα με οστεοπόρωση.

Βιταμίνη Ε (Τοκοφερόλη) Η κύρια λιποδιαλυτή αντιοξειδωτική βιταμίνη. Η αβιταμίνωση Ε προκαλεί στείρωση, τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, καθώς και βλάβες των ιστών, ιδιαίτερα του νευρικού και του μυϊκού. Xορηγείται θεραπευτικά σε περιπτώσεις συχνών αποβολών και σε μυϊκή δυστροφία. Σε μελέτες φαίνεται να βοηθά στην παράταση της ζωής, αλλά και στην αναστολή της εναπόθεσης αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.

Σελήνιο (Se) Ιχνοστοιχείο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητά τους και μειώνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων με γενετικές βλάβες. Απαραίτητο για την παραγωγή τεστοστερόνης.

No comments.